Насилието, свързано с водата, се е увеличило през последното десетилетие, предизвикано от атаки срещу граждански водоснабдителни мрежи по време на конфликта в Сирия и нарастващите спорове относно доставките на вода в Индия. Това показва подробна база данни за конфликти, свързани с жизненоважния природен ресурс.

Регистрираните случаи на насилие, свързани с вода, са се удвоили през последните 10 години в сравнение с предходните десетилетия, показват статистическите данни, поддържани от Тихоокеански институт, чието седалище е в американския щат Калифорния, съобщава "Гардиън".

Тенденцията илюстрира напрежението в резултат на ограничаването на доставките на прясна вода в много части на света заради нарастване на населението, лошо управление на ресурсите и екстремни метеорологични събития, свързани с климатичната криза.

"Тъй като водата става все по-оскъдна, тъй като това е толкова критично важен ресурс, хората ще направят всичко, което могат, за да посрещнат основните си нужди", изтъква Питър Глайк, който е основател на Тихоокеанския институт и водещ авторитет по проблемите на водата.

Базата данни е създадена през 1980-те години и документира случаи, в които водата е причина за сражения, използвана като оръжие или е била прекъсната от конфликти.

Сред събитията от миналото десетилетие е обстрелът през юни тази година близо до водопровод в град Горловка в Източна Украйна, който остави 3 млн. души от двете страни на фронтовата линия без надеждно водоснабдяване; разстрела на петима земеделски производители през юни 2017 г. по време на протести в Индия заради вода и други проблеми в щат, засегнат от суша; въоръжено нападение срещу конвой от цистерни с вода в неспокойната индонезийска провинция Западна Папуа през 2012 г.

Част от общото увеличение на насилието, свързано с водата, може да се дължи на факта, че напредъкът в свързаността улеснява съобщаването на инциденти в сравнение с преди, отбеляза Глайк. Но базата данни е разкрила малък спад в съобщените инциденти между 2000 и 2010 г., което показва, че подобренията в комуникационните технологии не обясняват напълно тенденцията.

"Доказателствата са очевидни, че нараства насилието, свързано с ресурсите от прясна вода - както конфликтите за достъпа до вода, така и особено атаките срещу граждански водоснабдителни системи", коментира Глайк.

Наред с недостига на прясна вода и влошаването му, е налице нарастваща готовност от сражаващи се сили за използването на водоснабдяването като оръжие, особено в последните конфликти в Близкия Изток, допълни той.