Повече от 10 000 души в Хаити са били вътрешно разселени през последната седмица, тъй като въоръжени банди, действащи в и около столицата Порт-о-Пренс, засилват атаките срещу райони, които все още не контролират.

Това съобщава "Ройтерс"в четвъртък, като цитира оценки на агенцията по миграцията на ООН.

Агенцията каза в началото на септември, че повече от 700 000 души са били вътрешно разселени в карибската нация, почти двойно повече от шест месеца по-рано.

През последната седмица банди засилиха атаките срещу редица градове извън столицата, където голяма част от града и неговите предградия са под контрола на различни въоръжени групи с насилие, обединени в общ съюз, известен като Viv Ansanm.

Конфликтът засилва глада сред части от населението, тъй като бандите превземат земеделски земи и блокират транспортни пътища.

Въпреки че Организацията на обединените нации упълномощи международни сили да помогнат на полицията в Хаити да си върне контрола от бандите, мисията беше оскъдна с ресурси и даде оскъдни резултати.

Ръководството на Хаити поиска силите да бъдат превърнати в официална мироопазваща мисия за укрепване на ресурсите, инициатива, която беше блокирана миналия месец от Китай и Русия.

Кения праща още 600 полицаи в Хаити

Кения праща още 600 полицаи в Хаити

Над 10 държави обещаха да изпратят общо около 2900 войници за участие в ръководената от Кения Многонационална подкрепа за сигурност

Бандите, които преди са се насочвали към националната полиция, гражданските групи за самоотбрана и държавната инфраструктура, също са започнали да се прицелват в чуждестранни превозни средства.

Посолството на САЩ в Хаити каза пред "Ройтерс", че в понеделник две от бронираните му превозни средства са били обект на стрелба на банди.

Единият беше улучен от множество патрони, но никой не беше наранен или ранен.

Хеликоптер на ООН с 18 души на борда също е бил обстрелян и улучен с множество патрони в четвъртък, въпреки че никой не е ранен, съобщи Miami Herald. Службата на ООН в Хаити не отговори веднага на искане за повече информация.

Хаити разшири обхвата на извънредното положение

Хаити разшири обхвата на извънредното положение

То вече важи за цялата страна

Кения обяви по-рано през октомври, че ще изпрати още 600 полицаи в Хаити следващия месец, за да подсили международната мисия за борба с бандите. Това заяви президентът на африканската страна Уилям Руто, цитиран от Ройтерс.

Над 10 държави обещаха да изпратят общо около 2900 войници за участие в ръководената от Кения Многонационална подкрепа за сигурност (MSS). Но само около 430 са разположени в Хаити от началото на упълномощената от ООН мисия през юни. Почти 400 от тях от Кения.

В началото на септември Хаити разшири обхвата на извънредното положение

Над 700 000 души в Хаити са напуснали домовете си и над пет милиона гладуват - почти половината от населението, според ООН.

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Десетки са били линчувани от т.нар. бригади за самоотбрана