Сегашното развитие на събитията около държавния дълг на САЩ може да означава край на епохата на световното доминиране на САЩ, известна като Американски век. Този извод прави лондонският консервативен вестник „Дейли телеграф", съобщава ИТАР-ТАСС.

Оказала се на границата на дефолт и неспособност да изплаща заплатите на армията, намираща се в зоната на военни действия като Афганистан, САЩ се сблъскват с нова геополитическа реалност. Вашингтон е загубил възможността да бъде световен жандарм, подчертава изданието.

Според публикацията значителна част от съгласуваното съкращаване на разходите в размер на 2,4 трилиона долара ще се отрази на отбранителния бюджет.

Планираното извеждане на американските войски от Афганистан е предизвикано в значителна степен от финансови причини, наред с политически и военни, пише вестникът.

Според бивш служител на Пентагона само доставката и обслужването на въздушните системи в подразделенията на САЩ в Афганистан и Ирак възлиза на 20 милиарда долара годишно. Подобна ситуация не може да продължава дълго.

Според лондонското издание ситуацията с държавния дълг на САЩ е показала, че страната не е способна да понася разходи, свързани с поддържането на статута на абсолютен световен лидер.

„Но винаги ще се намерят държави, които са готови да запълнят създадения вакум. Китай вече обяви, че увеличава разходите си за отбрана с 12,7 % до 91,6 милиарда долара. От своя страна Русия планира да похарчи за отбрана 648 милиарда долара до 2020 година, посочва Дейли телеграф.

Всичко това предизвиква обърканост, тъй като дълговата зависимост на Запада му струва повече отколкото преди се считаше.