Въпреки страховитите заглавия в медиите, настоящето е най-доброто време в историята, в което човек може да живее... И въпреки това, една всеобща тревожност се шири по света, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на 69-ата среща на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк.

В речта си, продължила близо 50 минути Обама говори по най-сериозните глобални проблеми, сред които конфликтите в Близкия изток и Украйна, опасността от разрастване на ебола, иранското ядрено оръжие и нарастващите емисии на въглероден диоксид.

Големите нации не бива да имат възможността да тормозят по-малките, заяви президентът по отношение на действията на Русия В Украйна.
Според него е възможен и друг - дипломатически и мирен изход от конфликта. Последното примирие в региона е доказателство, че такъв може да бъде постигнат.
Ако обаче Русия избере пътя, който подобно на периода след Студената война, донесе просперитет на нейните поданици, ние ще вдигнем санкциите срещу Русия и ще приемем страната като партньор в решаването на общи проблеми, каза Обама.

Тези, които са се присъединили към "Ислямска държава", трябва да напуснат бойното поле, докато могат. Тези, които продължават да воюват с омраза, трябва да знаят, че ще се озоват сами, предупреди президентът на САЩ, засягайки темата за джихадистите в Сирия и Ирак.

Заявил съм ясно, че Америка не смята да изгражда цялата си външна политика върху борбата с тероризма. Вместо това предвиждаме съсредоточена кампания срещи Ал Кайда и асоциираните с нея сили - елиминиране на лидерите им и отнемането на защитната обвивка, на която разчитат, категоричен бе Обама.

По отношение на „Ислямска държава" международната общност трябва да работи в четири посоки. Първо - дестабилизиране и унищожаване на групировката. Второ - най-вече мюсюлманските страни - категорично и непрестанно да отхвърлят идеологията на Ал Кайда и „Ислямска държава". Трето: да бъде установено ядрото на конфликта, и по-специално конфликта между сектите, който осигурява на терористите подходящи условия. Четвърто: страните от арабския свят трябва да се фокусират върху изключителния потенциал на народите си - особено на младите хора, подчерта Обама.

„Принадлежите на велика традиция - такава, която насърчава образованието, а не невежеството, новаторството, а не разрушението, значимостта на човешкия живот, а не причиняването на смърт. Онези, които ви призовават да напуснете този път, са предатели на тази традиция, а не нейни защитници", обърна се Обама към младите хора с мюсюлманско вероизповедание.

Президентът Обама засегна и израелско-палестинския конфликт. „Колкото и мрачна да изглежда ситуацията, Америка никога няма да се откаже да преследва мира", заяви президентът.

Визирайки Китай, Обама призова всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион да се придържат към правилата и да решават споровете помежду си мирно. Той прикани Иран да не пропуска открилата се възможност за постигане на споразумение за ядрената му програма.

В този момент САЩ мобилизира свои лекари и учени, подпомогнати от армията ни, да помогнат за ограничаването на ебола и за създаването на нови методи за лечение, посочи Обама. Въпреки това са нужни по-мащабни усилия, за да бъде ограничена болестта, която има потенциала да убие стотици хиляди хора по света, да причини огромно страдание, да дестабилизира икономиките на десетки държави, допълни държавният глава.

САЩ се стреми към значително намаляване на вредните си емисии и е увеличила инвестициите си в екологична енергия, каза Обама. „Ще сторим нужното от наша страна, за да подпомогнем развиващите се страни да изпълнят тяхната част. В това сериозно начинание обаче можем да успеем само с помощта на всяка една от големите сили. Само по този начин ще успеем да съхраним планетата за децата и внуците си", призова Обама.