Британският премиер Тереза Мей е подложена под натиск да порицае Доналд Тръмп в първата си среща с американския президент заради коментари, които той направи в подкрепа на изтезанията на заподозрени, съобщава ДПА.

Лидерът на британската опозиция Джереми Корбин призова Мей да осъди коментарите, след като Тръмп заяви по-рано, че твърдо вярвал, че мъченията, наподобяващи давене, "работят".

Тръмп твърдо ще строи стена и бори тероризма
Обновена

Тръмп твърдо ще строи стена и бори тероризма

Разпоредбите му също се стремят да сложат край

"Когато се срещнете с Доналд Тръмп, трябва да поставите нашите ценности на първо място, а не Америка. Кажете "не" на изтезанията с вода", написа в "Туитър" лидерът на Лейбъристката партия.

Междувременно бившият лидер на либералдемократите Винс Кейбъл обвини Тереза Мей в "пълзене" пред Тръмп, за да бъде сключено търговско споразумение между двете страни.

Мей вече беше подложена на строг разпит от британския парламент в сряда, преди гореспоменатите коментари на Тръмп, за това как тя трябва да подходи към новия американски президент по въпроси като изтезанията и климатичните промени.

Великобритания към САЩ: Имаме възможност да ръководим (света) заедно отново

Великобритания към САЩ: Имаме възможност да ръководим (света) заедно отново

Въпреки че ще поставят интересите на страните си на първо място

Тя казала пред британските депутати, че "ние не одобряваме изтезанията" и подчертала, че не се страхувала да говори откровено на президента, но не можела да потвърди дали използването на изтезания ще бъде включено в дневния ред на срещата помежду им.

Тръмп даде да се разбере по време на предизборната си кампания, че е отворен към използването на мъчения, симулиращи давене, които бяха използвани от САЩ по времето на администрацията на Джордж У. Буш, но оттогава са забранени.