Търговията ще доминира първите разговори между новите държавни ръководители на САЩ и Великобритания през тази седмица, като и двамата се надяват ангажиментите за бъдещо споразумение да предефинират техните "специални отношения" в новия световен ред, съобщава "Ройтерс".

За британския премиер Тереза Мей, която ще бъде първият чуждестранен държавен ръководител, който ще се срещне с новия американски президент Доналд Тръмп, дори простото обещание за задълбочаване на търговските отношения със САЩ може да засили позициите ѝ в преговорите по развода с Европейския съюз.

Тръмп пък може да използва срещата, за да се опита да спечели отстъпки от Великобритания, отбелязва "Ройтерс".

Но и за двете страни, пътят към каквото и да е търговско споразумение е пълен с капани и може да завърши, предизвиквайки обтягане на исторически близките отношения между двете страни.

Различията относно генномодифицираните храни, производството на месо и обществените поръчки, както и страховете във Великобритания, че американски компании могат да придобият дял в нейното високо ценено обществено здравеопазване, всичко това може да възпрепятства всякакво бързо движение на споразумението.

Плюс това въпреки че Тръмп заяви, че споразумението може да бъде сключено "много бързо", както той, така и Мей твърдят, че ще поставят интересите на страните си на първо място.

Тереза Мей ще се срещне с Тръмп във Вашингтон в петък, след като се отбие във Филаделфия в четвъртък, за да се срещне с висши представители на републиканците в Конгреса.

"Така както ние преоткриваме нашата увереност заедно - след като вие обновявате страната си, както и ние обновяваме нашата - ние имаме възможност, всъщност отговорността, да обновим нашите специални отношения за тази нова епоха", ще каже Мей във Филаделфия, подчертавайки: "Ние имаме възможност да ръководим, заедно, отново."

Премиерът на Великобритания също така ще изтъкне областите, където според нея сътрудничеството е жизненоважно, в отбраната и сигурността както двустранно, така и чрез НАТО, и за Сирия.

Все още обаче не е ясно дали срещата в петък с Тръмп ще роди ясна форма за бъдещи отношения. Източник от британското правителство е дал знак, че екипът на Мей предприема предпазлив подход.