НАТО, Европейският съюз и САЩ приветстваха снощното гласуване на парламента на Македония като нова крачка към прекратяването на продължаващия от десетилетия спор за името с Гърция, която приближава малката ни югозападна съседка по-близо до присъединяването към престижните западни клубове, съобщава "Франс прес".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини приветстваха гласуването в парламента в Скопие за започване на процеса по преименуване на страната на Северна Македония, което беше приветствано също така и от Гърция.

Македонският парламент одобри новото име на страната

Македонският парламент одобри новото име на страната

Гласувани са конституционни промени, допускащи промяната

"Правителството и политическите лидери трябва да доведат до край националните процедури по споразумението за името и да се възползват от тази историческа възможност да вкарат страната в НАТО", написа Столтенберг в "Туитър".

"Сега очакваме националните процедури за прилагане на споразумението да продължат без никакви забавяния, за да се приемат промените в Конституцията", се изтъква в съвместно изявление на Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Във Вашингтон, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт също приветства решението на парламента на Македония "да инициира необходимите промени в конституцията", необходими за изпълнение на споразумението с Гърция, което беше постигнато през лятото в Преспа.

Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Важна стъпка в историческия път на Македония

Тя нарече това "историческа възможност за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион".

Сега в Скопие предстои внасяне на промени в конституцията на Македония, за да бъде включено новото име Северна Македония в основния закон, след което ще бъде необходимо още едно гласуване от парламента, за да бъдат узаконени промените.

Съгласно споразумението, което македонският премиер Зоран Заев сключи с гръцкия си колега Алексис Ципрас през юни, югозападната си съседка ще се преименува на Северна Македония. В замяна Атина обеща да спре да блокира влизането ѝ в НАТО и ЕС.

Могерини и Хан заявиха, че гласуването на парламента подчертава решимостта и смелостта на двете страни да решат дългогодишния си спор.

"Това е наистина уникална възможност за решително придвижване на страната напред по пътя към Европейския съюз, както и за помирение на региона", коментират Могерини и Хан.