Македонският парламент одобри новото име на страната. Това стана ясно на заседание, проведено в петък вечерта, предадоха РИА "Новости" и МИА.

Гласувани са били конституционните промени, необходими за смяната на името на  Република Северна Македония. 

80 депутати са казали "да" на предложението, срещу 39 "против". 

Това придвижва напред Скопие по пътя към ЕС и НАТО, тъй като без споразумението с Гърция за името, тя щеше да блокира кандидатурата на страната. 

"Днес е исторически ден за страната. Нашата представа за бъдещето на Македония става реалност. Пътят напред вече е по-къс, но остава още много работа". - коментира македонският премиер Зоран Заев, който благодари на депутатите и от ВМРО-ДПМНЕ, които са подкрепили правителството. - Мoжем да се гордеем с този парламент."

По-рано вчера стана ясно, че не е сигурно дали заседанието ще бъде проведено, тъй като не бе събран нужният кворум за гласуването. 

Опозицията в Македония напусна дебата за споразумението с Гърция

Опозицията в Македония напусна дебата за споразумението с Гърция

Македония се е устремила към предсрочни избори

Опозицията обяви, че напуска дебатите и ще гласува против. 

Припомняме, че ако депутатите не бяха одобрили промените,  премиерът Зоран Заев трябваше да депозира оставката на кабинета и в страната да има предсрочни парламентарни избори.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова преди гласуването споразумението да бъде одобрено, тъй като Атина няма да допусне до ЕС и НАТО страна-членка с име Република Македония. 

Той и Заев са разговаряли по телефона след последните събития в Скопие. 

България приветства взетото решение. Това се казва в позиция на външния ни министър Екатерина Захариева, разпространена до медиите. 

"Приветстваме днешното решение на Парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната.

Ципрас не вижда риск за кабинета след оставката на Коциас

Ципрас не вижда риск за кабинета след оставката на Коциас

Изключи предсрочни избори

Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона.

Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС.

Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес", се казва в изявлението.