Гръцкият премиер Алексис Ципрас не вижда риск за кабинета след оставката на на Никос Коциас като външен министър. Той изключи предсрочните избори като вариант. 

Също така писмото, с което Коциас подава оставката си, няма да бъде публикувано. Това е решение на премиера. 

Ципрас направи изявлението в Брюксел, след срещата на ЕС. 

Коциас подаде оставката си ден след напрегната среща на кабинета, по време на която се сблъска с министъра на отбраната Панос Каменос по споразумението от Преспа, Каменос се противопостави на сделката.

Източници коментират пред "Катимерини", че Коциас е недоволен от факта, че Ципрас не успя да го подкрепи срещу атаките на Каменос.

Гръцкият външен министър Коциас подаде оставка, Ципрас я прие

Гръцкият външен министър Коциас подаде оставка, Ципрас я прие

Премиерът става и външен министър, гарантира сделката за името на Македония

Съгласно същите източници, по време на срещата на кабинета вчера, Каменос обвинява Коциас, че е злоупотребил с тайни средства на външно министерство и е човек на американския милиардер, финансист Джордж Сорос.

Очаква се Ципрас и Коциас да се срещнат в Атина в събота, за да приеме премиерът на церемония и поста външен министър. 

Междувременно, македонският парламент гласува конституционните промени, които ще позволят смяната на името на страната, съгласно постигнатото споразумение с Гърция. 

Ципрас отново апелира преди вота то да бъде одобрено, тъй като Атина няма да допусне до ЕС и НАТО страна-членка с име Република Македония.