Страните от НАТО и ЕС настояват за по-тясно проследяване на движението на оръжията, изпращани в Украйна, на фона на опасенията, че престъпни групи ги изнасят нелегално от страната и ги доставят на черния пазар в Европа, пише Financial Times, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Западните страни са обещали повече от 10 милиарда долара военна подкрепа от началото на войната, от преносими ракетни установки и бронирани превозни средства до пушки и огромни количества боеприпаси.

Редица страни-членки на НАТО обсъждат с Киев създаването на система за проследяване и инвентаризация на оръжията, доставени на Украйна, казаха пред FT двама западни служители, запознати с преговорите.

"Всички тези оръжия пристигат в Южна Полша, докарват се до границата и след това просто се разпределят на превозни средства, за да преминат границата: камиони, микробуси, понякога частни коли", каза един от тях. "И от този момент нататък ние не знаем нищо за местонахождението им и нямаме представа къде се озовават, къде се използват и дали остават в страната."

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната, каза, че движението на оръжия се следи отблизо и се контролира както от Украйна, така и от международни партньори.

"Трудно е да избегнем трафика на хора или контрабандата - не можахме да направим това в бивша Югославия и вероятно няма да можем да избегнем това и в Украйна", каза чешкият министър на отбраната Яна Чернохова пред репортери в петък.

Тя изрази надежда, че страните донори на оръжие предприемат всички необходими стъпки за проследяване на доставките, но предупреди, че не е възможно да се проследи всеки патрон или пушка.

Зеленски: Украйна активно преговаря за нови оръжия от партньори

Зеленски: Украйна активно преговаря за нови оръжия от партньори

Благодари на САЩ и Норвегия за военната помощ