Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг назначи Патрик Търнър за ръководител на мисията на Алианса в Украйна.

"Като отдаден държавен служител, той има сериозен опит в постигането на резултати. Сигурен съм, че ще се отличи в тази важна роля, докато НАТО продължава да засилва подкрепата си за Украйна", заяви Столтенберг.

По време на срещата на върха във Вашингтон страните членки се споразумяха да създадат Помощ за сигурност и обучение на НАТО за Украйна (NSATU) "за по-добро координиране на предоставянето на военно оборудване и обучение за Украйна".

Съюзниците дадоха обещание и за дългосрочна помощ за сигурността на Украйна с минимална базова линия от 40 милиарда евро през следващата година, както и осигуряване на устойчиви нива на помощ за сигурността.

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Дмитрий Медведев иска капитулация и окупация на Украйна

Търнър е заемал редица длъжности на високо ниво в държавната служба на Великобритания в допълнение към службата като помощник генерален секретар на НАТО по операциите и помощник генерален секретар по отбранителната политика и планиране.

Той ще поеме ролята в Киев през септември.

"За мен е истинска чест да бъда назначен за старши представител на НАТО в Украйна. Очаквам с нетърпение да работя в много тясно сътрудничество с украинските власти и със съюзниците и партньорите на НАТО, за да помогна за предоставянето на подкрепа от НАТО на Украйна", посочи Търнър.

Като старши представител той ще координира усилията на НАТО и ще предоставя на Алианса оценки и съвети за ситуацията в Украйна.

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Русия: НАТО провокира Украйна да продължава безсмислената война

Алиансът умишлено навлизал в нов кръг на ескалация на напрежението