Русия обвини НАТО, че "провокира" Киев да удължи конфликта в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи изявлението си, след като украинските служители поискаха разрешение от съюзниците да атакуват Русия с оръжия, доставени от Запада.

Външните министри на страните от НАТО се срещат в Прага на фона на нарастващите призиви към водещите съюзници да премахнат ограниченията, спиращи Киев да използва западни оръжия за удари по руска територия.

"Страните членки на НАТО, Съединените щати и столиците в Европа през последните дни и седмици навлизат в нов кръг на ескалация на напрежението и го правят умишлено", подчерта Песков.

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Обзор на позициите и гаранциите на съюзниците на Киев

"Те провокират Украйна по всякакъв начин да продължи тази безсмислена война", допълни той по време на ежедневен брифинг.

Украйна оказва натиск върху поддръжниците си - главно Съединените щати - да ѝ позволят да използва получените оръжия с по-голям обсег, за да поразява цели в Русия.

До момента Съединените щати и Германия отказват да позволят на Киев да нанася удари през границата от страх, че това може да ги въвлече в пряк конфликт с Москва.

Преди дни шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за нападение срещу руска територия, това не означава, че Алиансът е пряко замесен в конфликта.

Рим не дава на Украйна да удря Русия с италиански оръжия

Рим не дава на Украйна да удря Русия с италиански оръжия

Италия никога нямало да изпрати войски в Украйна

По-рано той призова съюзниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Москва незабавно осъди призива му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че коментарът на Столтенберг показва как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува да предизвика глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета световна война.