Италия никога няма да изпрати войски в Украйна и оръжията, които е доставила на Киев, не трябва да бъдат използвани на руска територия. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от "Ройтерс".

"Всички оръжия, изпратени от Италия, трябва да бъдат използвани в Украйна", категоричен бе той.

При премиера Джорджа Мелони Италия е твърд поддръжник на Украйна, но Рим никога не е разкривал подробности за военната си помощ.

Таяни отхвърли и възможността бившият италиански премиер и председател на Европейската централна банка Марио Драги да стане следващият председател на Европейската комисия.

"Драги не е (официален) кандидат и не принадлежи към нито едно (европейско) политическо семейство. Смятам, че това е сложен въпрос", отбеляза той.

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Обзор на позициите и гаранциите на съюзниците на Киев

Преди дни шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за нападение срещу руска територия, това не означава, че Алиансът е пряко замесен в конфликта.

По-рано той призова съюзниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Москва незабавно осъди призива му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че коментарът на Столтенберг показва как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува да предизвика глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета световна война.

Олаф Шолц е против германски оръжия да удрят по Русия

Олаф Шолц е против германски оръжия да удрят по Русия

Италия иска колективно решение от Алианса