Страните от НАТО трябва да започнат усилени преговори за създаване на обща система за противоракетна отбрана, в която да се включи и Русия.

За това настоя генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в реч в Брюксел, съобщи АФП.

В речта си той изтъкна, че над 30 държави вече притежават или разработват ракети с все по-голям обсег на действие. Според Расмусен те могат да достигнат населението и териториите на страните от НАТО.

Като пример генералният секретар на Алианса посочи Иран, заявявайки, че Техеран разработва програма за ракети с голям обсег на действие.

Той добави, че според изявления на ирански чиновници обсегът на иранските ракети е две хиляди километра, което означава, че те могат да достигнат държави като Турция, Гърция, Румъния и България.

Расмусен изтъкна още, че ако Иран завърши програмата си за създаване на междуконтинентални балистични ракети, целият европейски континент и цяла Русия ще бъдат застрашени.

Припомняме ви, че идеята за включване на Москва в обща противоракетна отбрана с  НАТО се обсъжда сериозно още от септември миналата година. Тогава за нея съобщи постоянният представител на Русия в НАТО Димитрий Рогозин.