Раздуването на мита за "руската заплаха" е нужно, за да се оправдае съществуването на НАТО.
Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Московский комсомолец”.  

"НАТО отговаря за своята зона и, както е записано във Вашингтонския договор, обезпечава колективната отбрана срещу нападение. Ала тогава си стойте в границите си и никой няма да ви закача. Това обаче им се струва малко, защото съществуването на военнополитическия блок загубва смисъла си”, коментирал Лавров.

Руският първи дипломат подчертава, че според него са обречени на неуспех опитите на НАТО да намери смисъла на своето съществуване, изгубен след разпадането на Варшавския договор. По думите му, интервенцията в Афганистан не била подпомогнала това търсене, като тя се провалила и ситуацията в страната понастоящем се влошава стремително, тъй като тероризмът се е разраснал, а наркотрафикът се е увеличил многократно.  

Във връзка с последните събития в Крим и Сирия сега дейно се експлоатира т. нар. руска заплаха, за да се обясни по-нататъшното съществуване на НАТО, коментира още той.

По думите му, чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия - въпреки предишните обещания и ангажименти. "Виждаме всичко това. Те разбират всичко това, но се правят на наивници, включително по проблемите на ПРО, която наред с разширяването на НАТО е дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност и нарушава глобалните паритети", добавя Лавров.

Поканата за членство в пакта, отправена към Черна гора, е "изкуствено решение, няма да добави никаква сигурност на натовците". Черногорският народ едва ли е забравил натовските бомбардировки и "надали ще приеме с ентусиазъм идеята на своето ръководство "да потули много неща" с присъединяване към НАТО", твърди Лавров.