НАТО ще започне постепенно изтегляне на войските си от Афганистан следващата година. През 2014г. отговорността за сигурността в страната ще бъде предадена на правителството в Кабул.

Това съобщи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на провеждаща се среща на върха на НАТО в Лисабон, цитиран от АП. Той обаче подчерта, че съюзниците от НАТО няма да изоставят Афганистан и да допуснат страната да се върне назад към хаоса.

ЕС има намерение да увеличи годишната си помощ за Афганистан с 200 милиона евро. Средствата се използват предимно за възстановяване на афганистанската икономика и за стабилизиране.

Расмусен, заедно с президента на САЩ Барак Обама, президента на Афганистан Хамид Карзай и лидерите на 28-те страни-членки на НАТО, обсъждат при затворени врати бъдещата стратегия на Алианса в азиатската страна, отбелязва агенцията. Сред темите на разговорите им е и тренировъчната и логистичната помощ, която военните от НАТО ще окажат на войските в Афганистан преди да напуснат територията му.

Днес ние ще постигнем дългосрочно споразумение, което да остане и след приключването на военната ни мисия, заяви Расмусен. Ако враговете на Афганистан си мислят, че може да изчакат, докато ние си тръгнем, нека да знаят, че грешат. Ние ще останем точно толкова, колкото е необходимо, за да приключим работата си, каза още генералният секретар на НАТО.

В тази връзка той изтъкна, че в Афганистан има още много работа за вършене: Не искам никой да си помисли, че ние можем да си позволим отпускане по какъвто и е да било начин относно Афганистан.

Талибаните: НАТО се провали в Афганистан
Още...

Днешният ден бележи началото на нова фаза за мисията ни в Афганистан.
Ние ще започнем този процес с предаването контрола над сигурността на афганистанското правителство област по област, каза още Расмусен.

Междувременно АП съобщи, позовавайки се служител в администрацията на американския президент Барак Обама, че САЩ все още не са взели решение за изтегляне на военните си части от Афганистан.

Стана още ясно, че страните от НАТО са се доворили за организиране на международна конференция, посветена на по-нататъшното развитие на Афганистан. Тя ще се състои през ноември 2011 г. в германския град Бон. Срещата ще бъде на ниво министри на външните работи. Афганистанският президент Хамид Карзай е приветствал идеята на Германия за организиране на конференцията.

Въпреки позитивните изказвания за намаляване на конфликта в Афганистан, талибаните не показват и ни най-малко отслабване на позициите си, отбелязва още агенцията. Макар масираното военно присъствие на съюзниците, жертвите сред натовските военни достигнаха рекордни нива тази година. Силите на Алианса загубиха и голям брой войници в райони, сочени до момента за спокойни - предимно в южната и западната част на страната.

Припомняме, на първи ден от срещата на върха лидерите от НАТО се споразумяха да разработят система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на алианса плюс Съединените щати.