Специалният представител на НАТО за Южен Казказ и Централна Азия Робърт Симънс осъди действията на Русия в зоната на грузинско-абхазския конфликт.

Изявлението е направено по време на специален брифинг в Тбилиси, съобщава агенция Новости.

НАТО поддържа суверенитета и териториалната цялост на Грузия и, изхождайки от тази позиция, осъжда последните действия, предприети от Русия. Те поставят под въпрос и посредническата роля, която има Русия при урегулирането на конфликта в района", казва Симънс.

Представителят на НАТО оценява като положителна реакцията на правителството на Грузия по повод на инцидента от 20 април, когато бе свален грузински безпилотен разузнавателен самолет от руски изтребител МиГ-29.

"НАТО приветства позицията на въздържане на Грузия от ответни действия", коментира Робърт Симънс, подкрепяйки инициативите на президента Михаил Саакашвили.

В изказването си представителят на НАТО отново подчертава, че страните членки на Алианса са определили Грузия като бъдещ член на НАТО.

„Ние работим за това Грузия да стане достоен кандидат за членство", допълва Симънс.

САЩ, Великобритания, Германия и Франция, които влизат в комисията на ООН за Грузия, приеха комюнике, в което се изразява несъгласие с последните действия и решения на Русия във връзка с районите на Абхазия и Южна Осетия.