Лидери на страните членки на НАТО се събраха на второто заключително заседание преди края на срещата на върха в Рига.

В обща позиция след срещата лидерите декларираха ангажимент за трайната им роля за подкрепа на афганистанските власти в сътрудничество и с други държави.

Приносът за мира и стабилността в Афганистан е ключов приоритет на НАТО, заявяват представителите на 26-те държави от пакта.

По думите на британския премиер Тони Блеър е налице пълно единодушие, че надеждността на Алианса зависи от успеха на мисията, предаде Ройтерс.

Постигнато бе съгласие за засилване на сътрудничеството между специалните части на държавите, както и развитие на технологии за наблюдение и разузнаване. Страните освен това се съгласиха съвместно да закупят три транспортни самолети Боинг - C-17.

Приносът за мира и стабилността в Афганистан е справедлива кауза от жизненоважно значение за общата ни сигурност и споделените ценности, каза при откриване на срещата генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер.

По думите му НАТО ще остане дългосрочно в страната, за да помогне на афганистанските власти да се преборят с тероризма и търговията с наркотици.

Пред лидерите на 26-те страни Схефер каза, че предстои през днешния ден да бъде оповестено задействането на най-новите натовски сили за бързо реагиране, опериращи по суша, въздух и вода, които ще бъдат изпращани по горещи точки в света.

Привеждането в сила на новите сили бе официално оповестено чрез специално съобщение, в което се потвърждава тяхната готовност за изпълнение на мисии.

В състава на силите влизат 25 000 войници. Те са прокламирани като основното звено в модернизирането на военните сили на Алианса.

Новите сили ще се ръководят на ротационен принцип от съюзниците, за период от шест месеца. Те ще бъдат в готовност за разполагането им до пет дни в райони, където се налагат евакуация на населението, помощ при бедствия или антитерористични операции.

Силите освен това ще бъдат първите, изпращани в райони при избухване на конфликти, до разполагане на място на по-голяма мисия.

Припомняме, на срещата вчера Канада, Дания и Чехия са обещали да увеличат военните си части в Афганистан, а повечето от останалите членове на Алианса са се съгласили да смекчат ограниченията за условията, при които воюват техните контингенти в страната.

В същото време обаче Италия, Франция, Испания и Германия запазват правото си да запазят по-голяма част от ограниченията. По този начин те могат да участват само във възстановителни работи, но не и в бойни действия.

Франция например обяви по-рано тази седмица, че е готова допусне част от военните й - 1100 войници в Кабул, да участват в спешни операции извън столицата, но решение за това ще се взима при всеки отделен случай.

В Рига Германия даде да се разбере, че всяка помощ от нейните сили в размирните южни афганистански територии би била за ограничен период от време.

Що се отнася до Италия, премиерът Романо Проди директно посочи, че страната му не е направила обещания или отстъпки от досегашната си политика в Афганистан.