Русия и Китай заедно с други членове на международната общност, трябва да направят всичко възможно за противодействие на терористични групи на територията на Афганистан. Това посочи в интервю за в. "Сънди телеграф" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Напълно съм съгласен, че цялата международна общност, включително Русия и Китай, трябва да положи усилия, за да гарантира, че Афганистан не се превръща в място, където терористичните групи могат свободно да действат, организирайки, планирайки и финансирайки атаки в нашите страни", каза Столтенберг.

Той отбеляза също, че НАТО ще се поучи от събитията в Афганистан, където след изтеглянето на по-голямата част от западния военен контингент властта бързо беше завзета от радикалното движение на талибаните. Според него Алиансът "открито и трезво ще обмисли провалите и грешките", допуснати през 20 -те години на чуждестранно военно присъствие в страната.

ЕС ще си говори с талибаните 

ЕС ще си говори с талибаните 

Това бил оперативен ангажимент с талибаните, а не признание на правителството им

Според него властите в страната не са имали ясни планове за борба с талибаните, корупцията е довела до тежкото положение на военните, които не са получили нито заплати, нито оборудване и боеприпаси, а бягството на президента Ашраф Гани от страната най -накрая е подкопало морала на армията и полицията.

"Всички знаем за специалната и дълга история на отношенията на Пакистан с талибаните, че ръководството на талибаните е действало в Пакистан", добави Столтенберг, отговаряйки на въпрос за ролята на Исламабад в събитията от последните месеци и седмици. Там в продължение на много години и следователно фактът, че талибаните биха могли да оперират от територията на Пакистан и всичко свързано с това, разбира се, е част от голямата картина. "

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като САЩ обявиха през пролетта намерението си да изтеглят силите си от страната. На 15 август президентът Гани подаде оставка и напусна Ислямската република, а талибаните влязоха в Кабул без бой. Американски военнослужещи напуснаха напълно Афганистан във вторник вечерта, прекратявайки 20-годишната война.