Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

"От съществено значение е да запазим летището отворено както за да дадем възможност за хуманитарна помощ за афганистанския народ, така и за да сме сигурни, че можем да продължим да извеждаме хора - онези, които са искали, но не бяха в състояние да участват във военната евакуация", отбеляз той в интервю за "Франс прес".

"Няма да ги забравим", увери Столтенберг.

Стотици граждани на Великобритания са останали в Афганистан

Стотици граждани на Великобритания са останали в Афганистан

Великобритания приключи въздушните си евакуации от летището в Кабул в събота

Последният американски военен полет излетя от летището в Кабул късно вчера след мащабна операция за извозване по въздух, за да бъдат спасени повече от 123 000 военнослужещи на западните съюзници и афганистанци, които работеха заедно с тях по време на конфликта.

Но докато талибаните празнуваха победата си, НАТО остана да анализира какво се обърка в най-важната му военна мисия след Студената война.

А Столтенберг се закле, че съюзниците ще поддържат дипломатически натиск върху талибаните да позволят на оставащите афганистанци и техните семейства, които са работили в помощ на усилията на Запада и сега се чувстват в риск, да напуснат страната.

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

С последния самолет C-17 напусна страната командващият силите на САЩ в Кабул ген. Крис Донахю...

Той похвали Турция, членка на НАТО, за това, че предложи да вземе участие в управлението на летището, докато талибаните се опитват да го отворят, и благодари на около 800 цивилни служители на НАТО за помощта им при управлението на въздушната операция по изтеглянето на войниците и цивилните.

"Ще продължим да работим със съюзниците от НАТО, с други страни, за да помогнем на хората да напуснат. Талибаните ясно заявиха, че на хората ще бъде позволено да напускат, ние ще съдим талибаните не по това, което казват, а по това, което вършат", отбеляза той.

"И ние ще използваме нашия политически, дипломатически, икономически лост, за да гарантираме, че хората могат да напуснат. Това е важно, защото съюзниците от НАТО бяха там толкова много години", коментира още Столтенберг.

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Само през последното денонощие американските ВВС са извели 1200 души...

Гледайки напред Столтенберг изтъкна, че 30-членният западен алианс ще трябва да разгледа внимателно какво се е объркало в мисията им за изграждане на афганистанско правителство и военни, способни да удържат настъплението на талибаните.

"Това са сред трудните въпроси, които трябва да си зададем, когато сега ще имаме процес, в който ще оценяваме, анализираме и ще научим уроците си в НАТО", подчерта той.

"Тъй като трябва да разберем по-добре както грешката, така и да анализираме постиженията, които постигнахме в Афганистан, не на последно място, когато става въпрос за борба с тероризма", посочи шефът на НАТО.

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Главатари на талибаните заемат ключови позиции в правителството на Афганистан

Все още не са обявени всички членове на кабинета