Талибаните са приключили консултациите за съставянето на ново афганистанско правителство, като ключовите постове са заети от представители на ислямистките радикали. Това е разкрил източник в редиците на талибаните пред руската агенция "Новости".

Молла Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия офис на талибаните, е назначен за министър на външните работи на Афганистан. Синът на основателя на талибаните, молла Якуб Ахунд, става шеф на Министерството на отбраната, а синът на един от главатарите на радикалите Джалалудин Хакани Халифа Хакани поема поста министър на вътрешните работи.

Останалите членове на кабинета ще бъдат обявени скоро.

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Турция или Катар могат да се нагърбят да управляват аеропорта

На фона на изтеглянето на американския контингент от Афганистан талибаните предприеха офанзива и превзеха всички големи градове, обявявайки края на 20-годишната война. Панджшир, североизточно от столицата, остава единствената провинция извън контрола на ислямистките радикали. Летището в Кабул, откъдето бяха евакуирани чужденци и съюзници, попадна под пълния контрол на талибаните.

Ахмад Масуд, лидерът на действащия в Панджшир Фронт за съпротива на Афганистан, обяви по-рано, че борбата срещу талибаните ще приключи, ако те създадат приобщаващо правителство и гарантират зачитане на гражданските права.

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

"Предпочитам да умра, отколкото да се предам"