Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви това в интервю, публикувано в понеделник пред телевизионния канал NHK.

"Съединените щати вече напуснаха някои райони на летището и те попаднаха под контрола на талибаните. Ние сме оптимисти за пълното изтегляне на чуждестранни войски от летището. В близко бъдеще цялото летище ще бъде под юрисдикцията на талибаните ", каза Забихула Муджахид.

На 28 август посланикът на Русия в Афганистан Дмитрий Жирнов заяви, че талибаните разглеждат Турция и Катар като държави, които технически могат да експлоатират летище в Кабул.

Ситуацията в Афганистан ескалира, след като през април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в страната. След това талибанските бойци увеличиха темпото на настъплението и на 15 август без бой за няколко часа установиха пълен контрол над Кабул.

Девет станаха жертвите на американския ракетен удар в Кабул
Обновена

Девет станаха жертвите на американския ракетен удар в Кабул

Ударен е ключов атентатор

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. Много държави са евакуирали своите граждани и служители на посолствата си. Талибаните, които поеха контрола над страната, наредиха на всички чуждестранни сили да напуснат Афганистан до 31 август, в противен случай тяхното присъствие ще се счита за продължение на окупацията.

На 26 август близо до сградата на летището в Кабул, през която западните страни евакуират своите граждани, гръмнаха две експлозии, извършени от атентатори -самоубийци от терористичната група "Ислямска държава". Повече от 200 души бяха убити при тази атака, включително 13 американски военни. Заплахата от терористични атаки в Кабул продължава.