Лидерът на съпротивителното движение срещу талибаните се зарече никога да не се предаде, но е отворен за преговори с новите владетели на Афганистан според интервю, публикувано от "Пари Мач" и цитирано от "Франс прес".

Ахмад Масуд, синът на легендарния командир на афганистанските бунтовници Ахмад Шах Масуд, се оттегли в родната си долина Панджшир северно от Кабул заедно с бившия вицепрезидент Амрулах Салех.

"Предпочитам да умра, отколкото да се предам", подчерта Масуд пред френския философ Бернар-Анри Леви в първото си интервю, откакто талибаните превзеха Кабул. "Аз съм син на Ахмад Шах Масуд. Предаването не е дума в моя речник", настоя той.

Съпротивата срещу талибаните даде отпор в Северен Афганистан

Съпротивата срещу талибаните даде отпор в Северен Афганистан

Отвоювани са територии в провинция Баглан

Масуд твърди, че "хиляди" мъже са се присъединили към неговия Национален фронт на съпротивата в долината Панджшир, която никога не беше превзета от нахлуването на съветските сили през 1979 г. или талибаните по време на първия им период на власт в периода между 1996 и 2001 г.

Той поднови апела си за подкрепа от чуждестранни ръководители, включително френския президент Еманюел Макрон, и изрази огорчение от отказа за предоставяне на оръжия малко преди падането на Кабул по-рано този месец.

"Не мога да забравя историческата грешка, допусната от онези, които помолих за оръжие само преди осем дни в Кабул", изтъква Масуд и допълва: "Те отказаха. А тези оръжия - артилерия, хеликоптери, американски танкове - днес са в ръцете на талибаните."

Талибаните обявиха, че са си върнали три северни области, завзети от съпротивата

Талибаните обявиха, че са си върнали три северни области, завзети от съпротивата

Твърдят, че долината Пандшир е обкъжена, но не искат война с муджехидините на Ахмад Масуд

Масуд добави, че е отворен за разговори с талибаните и изложи очертанията на евентуално споразумение.

"Можем да говорим. Във всички войни има разговори. И баща ми винаги е говорил с враговете си", отбеляза той.

"Нека си представим, че талибаните се бяха съгласили да зачитат правата на жените, на малцинствата, демокрацията, принципите на отворено общество", отбеляза той и запита: "Защо не опитате да обясните, че тези принципи биха били от полза за всички афганистанци, включително и за тях?"

Бащата на Масуд, франкофил с близки връзки с Париж и Запада, беше наречен "Лъвът на Панджшир" за ролята си в борбата срещу съветската окупация на Афганистан през 1980-те години и режима на талибаните през 1990-те години.

Той беше убит от "Ал Кайда" два дни преди атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Съпротивата срещу талибаните призовава Запада да помогне с оръжия и боеприпаси

Съпротивата срещу талибаните призовава Запада да помогне с оръжия и боеприпаси

Лавров: Русия подкрепя диалога в Афганистан на фона на съпротива в Пандшир