Броят на британските граждани, останали в Афганистан, е няколкостотин. Това обяви британският външен министър Доминик Рааб, след като продължилото две десетилетия западно военно присъствие там приключи, информира "Франс прес".

Рааб добави, че не е в състояние да даде точно число колко британски граждани и други потенциално допустими да напуснат Афганистан не са били евакуирани след вземането на властта от талибаните.

"Много е трудно да ви дам твърдо число", каза той пред радио Би Би Си, часове след като последните американски военнослужещи излетяха от страната.

Великобритания приключи евакуациите си по въздух от летището в Кабул в събота.

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

САЩ завършиха евакуацията на военните си от Афганистан

С последния самолет C-17 напусна страната командващият силите на САЩ в Кабул ген. Крис Донахю...

"Мога да ви кажа, че за британски граждани сме обезпечили от април над 5000 души и сме в ниските стотици (останали британски граждани в Афганистан)", уточни Рааб.

Премиерът Борис Джонсън приветства усилията на Великобритания по евакуацията, след като тя приключи през уикенда, отбелязвайки, че през последните две седмици е извозила по въздух над 15 000 души.

Но неговото правителство е изправено пред остри критики за справянето с кризата, предизвикана от решението на неговия съюзник САЩ да прекрати 20-годишното си присъствие в Афганистан.

Това доведе до това талибаните да завземат властта по-рано този месец, а Западът се втурна да напуска страната на фона на хаотични сцени.

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Само през последното денонощие американските ВВС са извели 1200 души...

Критиците твърдят, че завръщането на талибаните и прибързаното изтегляне на западните сили оставят Афганистан отворен отново да се превърне в убежище за тероризъм, 20 години след атентатите на 11 септември в САЩ.

Нарастват страховете по-конкретно, че афганистанския клон на "Ислямска държава", който пое отговорност за самоубийствената терористична атака миналата седмица, при която загинаха десетки афганистанци и 13 американски войници, може да се засили там.

Началникът на британските военновъздушни сили Майк Уигстън загатна днес, че британските военни ще продължат да удрят "Ислямска държава" - известна още като ДАЕШ - в Афганистан, въпреки пълното изтегляне на Запада.

"Трябва да можем да играем глобална роля в глобалната коалиция, за да победим ДАЕШ, независимо дали става въпрос за удар, или за преместване на войски или техника в определена държава, в мащаб и скорост", изтъкна той пред "Дейли Телеграф".

"Ако има възможност да допринесем, нямам съмнение, че ще бъдем готови", увери Уигстън и подчерта: "Афганистан е може би една от най-недостъпните части на света, а ние можем да действаме там."

Съветът за сигурност прие резолюция за Афганистан

Съветът за сигурност прие резолюция за Афганистан

С текстове за човешките права, но без френското предложение за зона за сигурност…