НАТО е загрижен относно подкрепата, която Русия може да окаже за ракетната и ядрената програма на Северна Корея, каза ръководителят на Алианса във вторник, когато руският президент Владимир Путин започна първото си посещение в уединената страна с ядрено оръжие от 24 години.

Путин, който е на държавно посещение за разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, обеща да задълбочи връзките в търговията и сигурността и да подкрепи Севера срещу САЩ, близък съюзник на неговия силен съперник Южна Корея.

САЩ обвиниха Северна Корея в доставката на "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за използване в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на съвместен брифинг за пресата след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че войната на Русия в Украйна се подкрепя от Китай, Северна Корея и Иран, като всички искат да видят провала на западния Алианс.

"Ние, разбира се, също сме загрижени за потенциалната подкрепа, която Русия предоставя на Северна Корея, когато става въпрос за подкрепа на техните ракетни и ядрени програми", каза Столтенберг.

Той каза, че това и подкрепата на Китай за военната икономика на Русия показват как предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия и добави, че на срещата на върха на НАТО следващия месец във Вашингтон ще се види по-нататъшно укрепване на партньорствата на Алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

Столтенберг каза, че на някакъв етап трябва да има "последствия" за Китай.

"Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения със страните в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Путин обеща да брани Северна Корея от коварството на САЩ

Путин обеща да брани Северна Корея от коварството на САЩ

Руският лидер е напът към Пхенян

Столтенберг каза, че е твърде рано да се каже какви могат да бъдат тези последствия, "но това е проблем, който трябва да разгледаме, защото да продължим, както правим днес не е жизнеспособно".

В понеделник говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много отблизо", тъй като "може да има някаква реципрочност... която да засегне сигурността на Корейския полуостров".

Във вторник говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза на брифинг, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да бъде от голямо значение за всеки, който се интересува от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров".

Тя отбеляза, че в изявление на Путин и китайския лидер Си Дзинпин от среща на върха през май бяха подчертани политическите и дипломатически средства като единствения начин за разрешаване на корейския въпрос и добави: "Надяваме се, че това е послание, което Путин ще предаде на Ким в техните дискусия."

На брифинга със Столтенберг Блинкън каза, че посещението на Путин в Пхенян е знак за неговото "отчаяние" да засили отношенията със страни, които могат да подкрепят неговата война в Украйна.

Той добави, че подкрепата на Китай е позволила на Русия да запази отбранителната си промишлена база, доставяйки 70% от вноса на Москва на машинни инструменти и 90% от микроелектрониката. "Това трябва да спре", каза той.

Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл каза, че Вашингтон е загрижен от това, което Русия ще даде на Северна Корея в замяна на оръжия, доставени от Пхенян.

"Твърда валута? Енергия ли е? Възможности ли са, които им позволяват да развиват своите ядрени или ракетни продукти? Не знаем. Но сме загрижени за това и наблюдаваме внимателно", каза той.

Висшият американски служител по контрола на оръжията, заместник-държавният секретар Бони Дженкинс, каза, че вярва, че Северна Корея има желание да придобие бойни самолети, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване или материали за производство на балистични ракети и други модерни технологии от Русия.

Владимир Путин благодари на Ким Чен Ун за непоколебимата подкрепа
Обновена

Владимир Путин благодари на Ким Чен Ун за непоколебимата подкрепа

Руският президент пристигна в Пхенян