НАТО възнамерява да продължи диалога си с Русия, но с пълно запазване на задълженията си по защитата на съюзниците. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Римини, цитиран от ТАСС.

"Ние ще продължим усилията си да водим диалог с Русия, но никой не бива да поставя под въпрос желанието и ангажираността на НАТО да защити своите съюзници. Цялата ни защита е с чисто отбранителен характер, характеризираща се с пропорционална подход и прозрачност", коментира Столтенберг.

"Русия е най-големият и най-важен съсед на НАТО и съюзът не търси сблъсък. С края на Студената война работихме за укрепване на отношенията, но агресивното поведение на Русия подкопава европейската сигурност", допълва той.

САЩ обвиняват Русия в преначертаване на граници със сила

САЩ обвиняват Русия в преначертаване на граници със сила

Счита че подкопава суверенитета на свободните народи на Европа

В същото време той отбелязва, че от своя страна винаги е вярвал в конструктивен диалог с Руската федерация в името на мирното съвместно съществуване "в съответствие с нормите и правилата на международната общност".

"Прозрачността и предсказуемостта са ключови, особено когато напрежението се разраства, трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим грешки и да не влезем в спирала от събития, които излизат извън контрол", добавя генералният секретар.

Русия изпрати стратегически ядрени бомбардировачи над Тихия океан

Русия изпрати стратегически ядрени бомбардировачи над Тихия океан

Те са придружавани от изтребители, самолети цистерни и самолети за ранно предупреждение

От своя страна италианският външен министър Анджелино Алфано отново привлече вниманието към "конкретните и географски близки" опасности и заплахи, идващи от юг.

"Не е случайно, че на 5 септември, под ръководството на НАТО в Неапол, ще бъде открит "Центърът за Юга "", допълва ръководителят на италианското външно министерство.