НАТО вярва, че може да спечели войната в Афганистан.

Това, което иска алиансът е и други организации да спечелят мира там.

Външните министри на повече 40 държави се съберат в четвъртък в Лондон.

НАТО ще настоява пред тях да направят много повече в борбата срещу корупцията и в укрепването на афганистанската икономика и на силите за сигурност, така че войниците на алианса да могат най-после да се приберат у дома.

Ние  укрепихме нашите военни усилия като значително увеличихме броя на военните и подновихме подхода си. Сега имаме нужда от по-силни и по-координирани цивилни усилия.", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитират от ДПА.

Операцията под мандата на ООН е, засега, най-продължителната, най-кървавата и най-сложната, предприемана някога от НАТО.

Убити са почти 1600 войници на Алианса и САЩ от началото на военните действия.

Лидерите на НАТО заявяват, че е необходимо да се направи жертва, за да бъде спрян Афганистан от връщането му към предишната му роля на ключов център на джихад.

„Цената на тази операция е висока, но цената на оттеглянето ни ще е много пъти по-висока. Нашата сигурност в Рим, Лондон, Мадрид, Ню Йорк - във всички наши столици зависи от това.", заяви Расмусен.

За почти девет години мисията е затруднява от липсата на военни и финансиране, а други конфликти - например американската инвазия в Ирак през 2003 година - взеха значителни ресурси.

 На редица срещи на върха командирите на НАТО трябваше да се молят на страните- членки за изпращането на войници, от които има нужда за провеждането на операциите.

„Нашата кампания в Афганистан беше недостатъчно финансирана, такава остава и сега.", написа през август генерал Стенли Маккристал командир на силите на ИСАФ в Афганистан.

Той поиска още 40 000 войници, които да помогнат да бъдат спрени талибаните.

„Необходими са допълнителни ресурси, но ако се фокусираме само върху нуждата от сили или ресурси, ще изгубим целта си", написа той.

Вниманието в Лондон се очаква да бъде насочено към гражданските аспекти на новата стратегия за НАТО.

Конференцията ще бъде фокусирана върху „съвместните международни и афганистански усилия по ключови въпроси: анти-корпция, възстановяване и помиряван, укрепване на афганистанските сили за сигурност , икономическо и социално развитие., подчерта Расмусен.

НАТО се надява, че други организации, от афганистанското правителство до ООН и ЕС, да бъдат готови да предложат своите умения и ресурси в Лондон- така че един ден алиансът да може приключи военновременните си операции.