Министрите на отбраната на НАТО са обсъдили "нарушенията" от страна на Русия на ключов договор за контрол върху оръжията и са обсъдили начини за "вкарване в правия път" на Москва. Това съобщава "Франс прес", цитирайки американския военен министър Джеймс Матис.

Вашингтон твърди, че Русия е нарушила Договора за ядрените сили със среден обсег, подписан по времето на Студената война, който забранява разполагането на ракети с малък и среден обсег.

НАТО с нови командни центрове в Европа

НАТО с нови командни центрове в Европа

Това стана ясно след срещата на военните министри

"Сега имаме твърда вяра, че през последните няколко години руснаците са нарушили Договора за ядрените сили със среден обсег", подчерта американският военен министър.

"Ние се опитваме да върнем обратно Русия в съответствие с договора, тя не трябва да се изтегля от него", изтъкна Матис.

Договорът влезе в сила през 1987 г., като беше подписан от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и тогавашния държавен ръководител на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Москва многократно отрича твърденията, че скорошното разполагане от нейна страна на наземни ракетни системи нарушава договора.

Матис заяви, че няколко страни от НАТО имат свои собствени доказателства, че Русия не изпълнява договора.

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

Ученията са във връзка с безпокойство в армията, която е загубила значителна огнева мощ в десетилетията след Студената война

"Обсъждането включваше разглеждане на нарушенията от страна на Руската федерация на Договора за ядрените сили със среден обсег, и нашите колективни усилия за връщането на Русия към съответствие с договора", подчерта Матис на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел.

"Абсолютно необходимо е да се поддържа доверието в споразуменията за контрол над оръжията и ние го правим по съществен, прозрачен и проверим начин", допълни той, без да коментира подробно.

Москва от своя страна обвини Америка, че нарушава договора, изтъквайки, че американската противоракетна система "Пейтриът" в Полша и Румъния може да бъде пригодена, ако е необходимо, да изстрелва ракети към територията на Русия.