пакистанБунтовници в южен Пакистан подпалиха поне 27 цистерни, пренасящи гориво за войските на САЩ и НАТО в Афганистан, предаде АП. Атаката дойде ден, след като пакистанските власти затвориха важен за съюзниците граничен пункт в отговор на пограничен инцидент, коствал живота на трима войници.

Цистерните вероятно са се придвижвали към друг граничен пункт, който все още е отворен. Не е ясно дали маршрутът им е бил променен заради блокадата. По данни на пакистанската полиция, камионите са били атакувани малко след полунощ от 10 въоръжени мъже.

Машините били паркирани на терминал в покрайнините на град Шикарпур в провинция Синдх когато нападателите открили огън и прогонили шофьорите и останалите хора. След това бунтовниците подпалили цистерните, които продължили да горят няколко часа.

Според полицията, камионите са дошли от Карачи и са се придвижвали към Кета, голям град в югозападната част на страната. От там вероятно са щели да преминат в Афганистан през граничния пункт Чаман.

Той остана отворен, за разлика от Торкам, който беше затворен от пакистанските власти. В района на Чаман до този момент нападенията са били по-малко, но заради блокадата и по-големия трафик е възможно това да се промени.

Бунтовници и обикновени престъпници често атакуват конвоите на НАТО, минаващи през Пакистан. Голяма част от невоенните доставки за съюзниците минават през страната, но въпреки това до този момент е битувало мнението, че нападенията имат малък ефект.