Националната гвардия във Вашингтон започна разследване за използването на хеликоптери по време на масови протести в столицата на САЩ в понеделник вечерта, съобщава СиЕнЕн.

Командващият националната гвардия във Вашингтон разпореди разследване на действията на въздушните сили на 1 юни.  "Нашият приоритет е безопасността на гвардейците. Ние също така полагаме всички усилия да гарантираме безопасността на гражданите и правото им да протестират", коментира той.

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Десетки хиляди протестираха предимно мирно в цялата страна

Както съобщават американските медии, в понеделник вечерта хеликоптери са летели на малка височина над протестиращите. Вдигнатият от тях шум и прах принуждава протестиращите да се разпръснат.

В няколко случая хеликоптери свалят клони на дървета и звукова вълна разбива прозорци на къщи. По-късно участниците в протестите съобщиха, че виждат хеликоптери UH-72 Lakota и UH-60 Black Hawk.

Според говорителя на Пентагона Крис Мичъл, задачата на хеликоптерите е обзор на позициите на Националната гвардия, а не да разпръскват протестиращите.

В понеделник вечер служителите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат митинг в района на Белия дом, след като Доналд Тръмп обяви, че може да използва армията срещу протестиращите.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено