Седма поредна нощ на протести и безредици в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, съобщават Си Ен Ен и "Гардиън".

Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е активирана в най-малко 23 щата и столицата Вашингтон.

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще разположи армията по улиците на страната за възстановяване на обществения ред, ако губернаторите на щати не мобилизират Националната гвардия за прекратяване на безредиците. Държавният глава се обяви за "вашия президент на закона и реда" по време на обръщение от Белия дом.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено, но президентът може да задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.), който позволява използване на военнослужещи на активна служба или Националната гвардия за въдворяване на реда.

Няма сигнали за пострадали български граждани при размириците в САЩ

Няма сигнали за пострадали български граждани при размириците в САЩ

При нужда от съдействие могат да се обърнат към консулските служби

Междувременно в страната възникна още по-голямо възмущение и недоволство, след като полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, за да изчисти пътя на президента за снимка пред църква до Белия дом, по която са нанесени щети по време на протестите.

Епископът на епархията, която включва църквата "Сейнт Джон", пред която президентът се снима с библия след прогонването на протестиращите, коментира, че действията на президента са в разрез с това, зад което Църквата стои.

В същото време независима аутопсия установи, че Флойд е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск, докато официалното заключение на властите е, че "няма физически данни", които да поддържат диагнозата травматична асфиксия или задушаване.

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Националната гвардия се включва в опазването на реда...

Полицията предприе агресивни действия срещу протестиращите. Силите за борба с безредиците използваха лютив спрей, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и дори военни хеликоптери като мерки за контрол на тълпите.

Шефът на полицията в Луисвил, Кентъки, е уволнен, след като полицията застреля местен собственик на ресторант в понеделник сутринта. Полицаите, които са стреляли по тълпи до ресторантите на собственика, не са пуснали камерите, които са поставени на униформите им. Служителите на реда твърдят, че са отвърнали на стрелба.

Във Филаделфия полицията отговори на протестиращи с агресия, използвайки сълзотворен газ и гумени патрони срещу тези, които са нарушили вечерния час. Такива тактики обаче не са използвани срещу група въоръжени бели мъже, които се събраха в квартал на града, за да защитят бизнеси от разграбване.

В столицата Вашингтон военни хеликоптери кръжаха на ниска височина, за да разпръснат тълпи, а полицаи използваха лютив спрей.

Най-малко четирима полицаи са ранени в Сейнт Луис, Мисури, при стрелба в понеделник вечерта. Те са хоспитализирани. Няма опасност за живота им.

Вчера беше съобщено, че от началото на протестите повече от 4000 души са арестувани.

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен - убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт. Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.

Бунтовете в САЩ се случват на фона на епидемията от коронавирус, която отне живота на повече от 100 000 американци. 

Искрен Иванов: И в Европа може да се появят протести като американските

Искрен Иванов: И в Европа може да се появят протести като американските

Тръмп губи шанса си за втори мандат, смята политологът