Около 4000 души са арестувани в САЩ от началото на протестите във връзка със смъртта на чернокожия Джордж Флойд, съобщава Си Ен Ен.

Първите арести са извършени във вторник, 26 май, ден след смъртта на Флойд.

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Националната гвардия се включва в опазването на реда...

46-годишният Флойд почина преди седмица в Минеаполис. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен - убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт. Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.

Ярост и мъка – как печатът отразява двойната криза в САЩ?

Ярост и мъка – как печатът отразява двойната криза в САЩ?

"Ню Йорк таймс" пише "Двойна криза и пристъп на гняв тресе САЩ"

Убийството предизвика мирни протести, които прераснаха в анархия. Стотици сгради са изгорени и стотици магазини са ограбени.

Протестите продължават вече шест денонощия.

Тази нощ имаше големи протести във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия, където възникнаха сблъсъци между протестиращи и полицията.

Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е разположена по улиците в 15 щата и Вашингтон, Окръг Колумбия.

 Тръмп: САЩ ще включат „Антифа” в списъка с терористичните организации

Тръмп: САЩ ще включат „Антифа” в списъка с терористичните организации

Активисти на „Антифа” участват в размириците...

По-рано се появи информация, че в петък вечерта президентът Доналд Тръмп, съпругата му Мелания и синът му Барън за кратко са били принудени да се скрият в Президентския център за извънредни операции - бункер под Белия дом. За последен път бункерът е използван от американската администрация при Джордж Буш по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Солидарни протести в подкрепа на демонстрациите в САЩ също са организирани по различни краища на света - Лондон, Берлин, Нова Зеландия и Австралия.