Дипломатическите ни представителства в САЩ съобщиха, че няма получени сигнали за пострадали български граждани при протестите в страната.

Това съобщават от Министерството на външните работи. 

Джордж Флойд починал от задушаване, гласи аутопсията му

Джордж Флойд починал от задушаване, гласи аутопсията му

Но официалната такава твърди друго

По информация на посолството ни във Вашингтон член на Българо-Американска Полицейска Асоциация (Б.А.П.А.) е пострадал по време на протестите в САЩ. Той желае да остане анонимен, като за него знаем само, че е американски гражданин от български произход.

Препоръчва се на всички български граждани пребиваващи в САЩ да следват стриктно нарежданията на местните власти и да избягват места, в които се наблюдава събиране на големи групи от хора. Генералните ни консулства са в непрекъсната връзка с местните власти.

Ню Йорк въведе полицейски час

Ню Йорк въведе полицейски час

Това се случва след дни на протести, при които бе арестувана и дъщерята на кмета

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към консулските служби във Вашингтон, Завеждащ консулска служба Бойко Хаджийски (тел.+1 (202) 387 7969), както и на денонощния дежурен телефон:+1 (202) 3875770; Лос Анджелис, Генерален консул Веселин Вълчев (тел. +1 310-437-3606); Ню Йорк, Генерален консул Мая Христова (тел.+1 212 935 4646) и Чикаго, Генерален консул Иван Анчев (тел. +1 312 752 066. 

Припомняме, че заради размириците след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд бе въведен полицейски час в много градове, а срещу емонстрантите в много щати бе хвърлена гвардията. 

Най-малко 4000 са задържаните. Сред тях е и дъщерята на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио.