Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че мирните протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд са се изродили до вътрешен тероризъм.

Той е убеден, че създалият се хаос в цялата страна е дело на професионални провокатори - анархисти, сред които конкретно крайно лявото движение "Антифа".

Ню Йорк въведе полицейски час

Ню Йорк въведе полицейски час

Това се случва след дни на протести, при които бе арестувана и дъщерята на кмета

Тръмп се закани на всички нарушители, че ще бъдат ударени с цялата строгост на закона. Американският президент също така се позова на закон от 1807 г., за да мобилизира военните в цялата страна.

"Първото ми и най-важно задължение като президент е да защитавам великата държава и американския народ. Аз положих клетва да спазвам законите на нашата нация и точно това ще направя", добави той.

Припомняме, че още от самото начало Тръмп се обяви за твърда ръка срещу вандалите по протестите, като упрекна губернаторите в мек подход. 

Той настоя да се хвърли гвардията срещу нарушителите. Хиляди бяха задържани по време на сблъсъците. 

Сред тях е и дъщерята на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, който въведе вечерен час. 

Междувременно, според независима аутопсия, поискана от семейството на убития при арест от полицаи чернокож Джордж Флойд, установи, че той е умрял от задушаване поради компресия (притискане) на шията и гърба, съобщиха световните информационни агенции.

Аутопсията е извършена от лекаря, който е преглеждал тялото на Ерик Гарнър.

Чрез тези заключения се потвърждава версията за убийство след полицейски произвол.

Националната гвардия на САЩ мобилизирана в 26 щата

Националната гвардия на САЩ мобилизирана в 26 щата

Над 50% от американските щати са мобилизирали Националната гвардия

Аутопсията на семейството се различава от официалната аутопсия, която включва и основните здравословни проблеми и потенциални упойващи вещества в системата на мъжа, но не намира доказателства за насилствено причинена смърт.

Припомняме, че полицаите бяха уволнени веднага, а заподозреният за причинената смърт бе арестуван и е с повдигнати обвинения.

Роднините на Флойд призоваха за мирни протести. 

Експрезидентът Барак Обама заклейми насилието, но подкрепи протестите. 

Междувременно, премиерите на Канада и Нова Зеландия осъдиха расизма и подкрепиха мирни местни демонстрации.  

От МВнР успокоиха, че няма данни за пострадали български граждани, а всички желаещи могат да търсят съдействието на консулските ни служби.