Над 50% от американските щати са мобилизирали Националната гвардия в отговор на гражданските размирици, които обхванаха страната, информира Си Ен Ен.

Към понеделник сутринта 26 щата и Окръг Колумбия са поискали помощ от Националната гвардия за възстановяване на обществения ред.

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от 1968 г.

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от 1968 г.

Шест поредни нощи големи и малки американски градове се превърнаха в сцена на сблъсъци

Това са: Аризона, Арканзас, Калифорния, Флорида, Илинойс, Мичиган, Небраска, Невада, Оклахома, Орегон, Вирджиния, Колорадо, Джорджия, Индиана, Кентъки, Минесота, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта, Вашингтон, Уисконсин и Окръг Колумбия.

По-рано беше съобщено за 4000 арестувани по време на размириците.

4000 души са арестувани в САЩ от началото на протестите

4000 души са арестувани в САЩ от началото на протестите

За последен път бункерът е използван от американската администрация при Джордж Буш

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Шест поредни нощи големи и малки американски градове се превърнаха в сцена на сблъсъци между протестиращи и силите за борба с безредиците. Участниците в демонстрациите дори нарушават наложения от властите вечерен час. Най-малко 40 града наложиха вечерен час.

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Националната гвардия се включва в опазването на реда...