Протести като американските може да се появят и в Европа. В цялата англосаксонска общност вече има подобно недоволство.

Това заяви пред БНР Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по политология. Повод за думите му са продължаващите седми ден бунтове в САЩ след убийството на афроамериканеца Джодрж Флойд от бял полицай и желанието на президента Доналд Тръмп да мобилизира армията в помощ на полицията. 

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд

"Този конфликт повдига един много важен дебат - по какъв начин стоят нещата с правата и свободите не само в САЩ, но като цяло в развитите демокрации".

"Намесата на армията сигнализира, че конфликтът се превръща в събитие от държавен мащаб", каза Иванов.

Според него в американската история такъв тип расови конфликти са нещо обичайно, но мащабите на този заплашват да ескалира до нещо много по-катастрофално.

Няма сигнали за пострадали български граждани при размириците в САЩ

Няма сигнали за пострадали български граждани при размириците в САЩ

При нужда от съдействие могат да се обърнат към консулските служби

Преподавателят припомни, че в САЩ има ясно разграничение в сектора за сигурност, той е повлиян от американския федерализъм. Органите за сигурност се управляват от длъжностни лица, пряко избрани от гражданите на ниво щати - т.нар. шерифи. Там има самосъзнание за това, че тези органи са отговорни не само пред федералното правителство, но и пред гражданите", обясни той.

Афроамериканците са много добре интегрирани във всички сфери на живота, но въпросът е дали полицейското право в САЩ има нужда от реформа, смята преподавателят.

4000 души са арестувани в САЩ от началото на протестите

4000 души са арестувани в САЩ от началото на протестите

За последен път бункерът е използван от американската администрация при Джордж Буш

Според него президентът на САЩ Доналд Тръмп започва да губи шансовете си за втори мандат в Белия дом. Мерките, които американският президент предприема, са за да убеди обществото, че той прави най-доброто за тях. "Аз не мисля, че той може да го направи. Този път няма да му се получи, защото започна да губи харизмата на обединител на американското общество, а за един президент това е фатално - и на избори, и в политиката", каза Искрен Иванов.