Националният архив официално поиска от бившите президенти и вицепрезиденти на САЩ да проверят отново личните си досиета за всякакви секретни документи, съобщава СиЕнЕн. До тук се стигна след като бяха открити класифицирани документи в домовете на бившия президент Доналд Тръмп, бившия вицепрезидент Майк Пенс и президента Джо Байдън през последната година.

Архивите изпратиха писмо до представители на бивши президенти и вицепрезиденти от последните шест президентски администрации, обхванати от Закона за президентските архиви (PRA) - от Белия дом на бившия президент Роналд Рейгън до днес.

Писмото изисква от тях да проверят файловете си, за да се уверят, че материалите, смятани за лични, не съдържат "по невнимание" президентски записи, които по закон трябва да бъдат предадени на архивите.

Класифицирани документи са открити и в дома на Майк Пенс

Класифицирани документи са открити и в дома на Майк Пенс

Бившият вицепрезидент веднага ги е предал на ФБР

Архивите изпратиха писмото до представители на бившите президенти Доналд Тръмп, Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Джордж Х. У. Буш и Роналд Рейгън и бившите вицепрезиденти Пенс, Байдън, Дик Чейни, Ал Гор и Дан Куейл.

Всички представители на четиримата бивши президенти посочиха, че не разполагат с секретни записи. Представителите на бившите президенти Клинтън, Джордж У. Буш, Обама и покойния Джордж Х.У. Буш каза пред CNN, че всички класифицирани документи са били предадени на Националния архив при напускане на поста.

Бившият президент Джими Картър не е получил писмо от архивите, тъй като технически е освободен от Закона за президентските архиви. Въпреки че Картър подписа PRA, законът не влезе в сила, докато той бе държавен глава.

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

От времето, когато е бил вицепрезидент