Китай и Науру възстановиха дипломатическите си отношения, след като малката тихоокеанска островна нация неочаквано прекъсна отношенията си с доскорошния си съюзник Тайван. Това предаде агенция Ройтерс.

Тихият океан се превърна в източник на интензивна конкуренция за влияние между Вашингтон, който традиционно го разглежда като свой заден двор, и Пекин, който се прицели в тайванските дипломатически съюзници.

По време на церемония в Пекин външният министър на Китай Ван И и неговият колега от Науру Лионел Аингимеа официално подписаха документ за възстановяване на двустранните отношения, като връзките на ниво посланици се възобновяват с незабавен ефект.

Въпреки че Китай и Науру са географски далеч един от друг и разделени от огромни океани, приятелството между двата народа има дълга история, заяви Ван И. Аингимеа от своя страна подчерта, че страната му очаква с нетърпение новите им отношения. Те ще бъдат изградени върху стратегия за развитие. Ще има синергия от политики. Ще има добро сътрудничество и споделени управленски принципи, на които и двете ни страни се радват. Перспективата е светла, допълни той.

Тайван загуби Науру, един от малкото си останали дипломатически съюзници, дни след като беше избран нов тайвански президент. Правителството на Науру заяви, че се стреми към пълно възобновяване на дипломатическите отношения с Китай.

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Науру прекъсва отношенията си с Тайпе, за да се сближи с Китай