Първата дама на Украйна Олена Зеленска е отказала поканата на Белия дом да присъства на годишната реч на президента на САЩ Джо Байдън за състоянието на Съюза пред Конгреса. Това съобщава Washington Post. 

WP описва това решение като "отказ от едно от най-важните събития във Вашингтон и подчертаване на сложната политика, пред която е изправена разкъсваната от война страна".

Източници отбелязаха планираното разположение на местата, като плановете са първата дама на САЩ Джил Байдън да седне до Олена Зеленска и Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Образът на двете жени, всяка от които е символ на съпротивата срещу руския президент Владимир Путин, имаше за цел да осигури мощен фон за годишния конституционен доклад на Байдън, който традиционно се изнася като реч на съвместна сесия на Конгреса, според източници на WP.

Байдън ще говори пред Конгреса на САЩ на 7 март

Байдън ще говори пред Конгреса на САЩ на 7 март

Президентът бе поканен да изнесе годишната си реч "За състоянието на Съюза"

Фигурата на Навални обаче е възприемана нееднозначно в Украйна. Припомнят се предишни негови изявления, че Крим е руски.

"Навални се противопостави на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, каза Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика. Но през 2014 г., когато Русия за първи път нахлу в Украйна, той до голяма степен беше в съответствие с общия руски възглед, който виждаше Крим като част от историческите земи на Русия", добави тя.

Представителят на Белия дом предположи, че решението на Зеленска може да се дължи и на проблеми с графика ѝ, като отложи допълнителни въпроси към кабинета на украинския президент.

Кабинетът на украинския президент в коментар за Украинска правда каза, че Зеленска е получила покана да присъства на речта на президента Байдън в Конгреса на 7 март. Въпреки това, предишни ангажименти, включително планирано посещение на деца от сиропиталище, са ѝ попречили да присъства на събитието.

WP съобщи, че Навална също е отказала да участва в речта на Байдън. Прессекретарят на Навална, Кира Ярмиш, обясни това решение на уморатаслед смъртта на съпруга ѝ и последните пътувания.

Навални и фабриката за мъченици в Русия

Навални и фабриката за мъченици в Русия

Културата на "саможертвата на неподчинение" се състои от няколко исторически пласта, най-старият от които е религиозен