Юлия Навалная, вдовица на опозиционния лидер Алексей Навални, призова руснаците да се присъединят към протест в деня на изборите на 17 март и да гласуват срещу президента Владимир Путин или да развалят бюлетините си, предава "Ройтерс".

Във видеоклип в YouTube Навалная каза, че е почерпила надежда от огромните тълпи, които се събраха миналата седмица за погребението на съпруга й, който почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари.

Тя призова хората да се присъединят към акцията на 17 март. Целта е хората да могат да се регистрират на протест, без риск от арест, като всички излязат масово по едно и също време в изборния ден в градовете в цялата страна.

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ни има и че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Трябва да дойдете в избирателната секция в същия ден и по едно и също време - 17 март на обяд", каза Юлия Навальная.

"Какво да правите след това? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да развалите бюлетината, можете да напишете "Навални" с големи букви върху нея. И дори да не виждате смисъл да гласувате изобщо можете просто да дойдете и да стоите в избирателната секция, а след това да се обърнете и да се приберете вкъщи."

След смъртта на съпруга си Навалная обеща да продължи работата му и направи няколко важни политически изяви на Запад, включително среща с президента на САЩ Джо Байдън и обръщение към Мюнхенската конференция по сигурността и Европейския парламент.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията на Навалная, че Путин е убил Навални, и отказа да коментира обществения отзвук за смъртта и погребението му. В смъртния му акт пише, че е починал от естествена смърт на 47 години.

Москва не се трогва от заповедите на МНС за арест на двама руски командири

Москва не се трогва от заповедите на МНС за арест на двама руски командири

Кремъл напомня, че Русия не е страна по Римския статут