Москва не признава заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд (МНС) за двама руски командири, съобщава "Ройтерс".

Кремъл подчерта, че Русия не е страна по Римския статут, с който е създаден МНС - и че процесът в съда е приключен.

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Сергей Кобилаш и Виктор Соколов за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Според съда има разумни основания да се смята, че двамата са отговорни за "ракетни удари, извършени от силите под тяхно командване срещу украинската електрическа инфраструктура в периода от 10 октомври 2022 г. поне до 9 март 2023 г.".

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама руски командири

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама руски командири

Заповедите се отнасят до предполагаеми престъпления в контекста на войната в Украйна,

На 17 март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския президентски комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова с мотива, че двамата са отговорни за незаконното депортиране на украински деца.

Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново посочи, че Русия не признава Международния наказателен съд, а говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС нямат никакво значение за Русия, а евентуалните заповеди за арест ще бъдат правно нищожни.

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Терорът срещу цивилни продължава във втората зима на войната, се казва в изявлението на министерството