Кремъл заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Русия реагира "спокойно" и продължава работата си.

"Свидетели сме на множество явно враждебни прояви срещу нашата страна и срещу нашия президент", каза Песков на редовен брифинг.

"Отбелязваме ги, но ако вземем всяка от тях присърце, нищо добро няма да излезе. Затова гледаме на това спокойно, отбелязваме всичко внимателно и продължаваме да работим."

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд

Въздействието на решението на МНС да издаде заповед за арест на Путин - както и на руския комисар по правата на децата - за масовото отвличане на деца от Украйна остава неясно.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Заповедта за арест на Путин срива системата на международните отношения