Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в четвъртък със съпругата и дъщерята на Алексей Навални, руския опозиционен лидер, който почина миналата седмица, "за да изрази своите сърдечни съболезнования". Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

По време на срещата в Калифорния Байдън изрази възхищението си от "изключителната смелост на Навални и неговото наследство в борбата срещу корупцията и за свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички", се казва в изявление на Белия дом.

Байдън също така потвърди, че Съединените щати ще обявят големи нови санкции срещу Русия в петък в отговор на смъртта на Навални, репресиите и агресията на Русия и нейната война в Украйна, се добавя.

Последните наказателни мерки ще бъдат насочени към редица елементи, включително отбраната и индустриалните бази на страната, заедно с източниците на приходи за икономиката, каза по-рано съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Припомняме, че 47-годишният Навални изпадна в безсъзнание и почина внезапно в петък след разходка в наказателната колония "Полярен вълк" над Арктическия кръг, където излежаваше присъда от три десетилетия, съобщиха от затворническата служба.

Смъртният акт на Навални: Починал от естествена смърт

Смъртният акт на Навални: Починал от естествена смърт

Майката не е съгласна опозиционерът да бъде погребан тайно

Според изявлението на неговата майка, Кремъл се опитва да погребе Навални бързо и тайно, с което тя не е съгласна.  Тя вече е видяла тялото. 

Помощниците на Навални казаха, че в смъртния акт е посочено, че е починал от естествена смърт.

"Владимир Путин уби съпруга ми", каза вдовицата Юлия Навалная и добави, че ще работи с руския народ, за да се бори с Кремъл за създаването на нова Русия.

Москва отрича обвиненията, че има общо със смъртта му.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "луд глупак" по време на събирането на средства в сряда в Сан Франциско, съобщи Си Ен ЕН. Телевизията се позова на репортерите, пътуващи с американския президент.

"Имаме един луд човек, който е Путин. И винаги трябва да се притесняваме от ядрен конфликт. Но екзистенциалната заплаха за човечеството е климатът", заяви Байдън пред събралите се на събирането на средства.

Байдън също така разкритикува коментарите на бившия президент Доналд Тръмп, който сравни своите правни проблеми със смъртта на руския опозиционен лидер и критик на Кремъл Алексей Навални.

Президентът перифразира коментарите на предшественика си, преди да каже на присъстващите, че "ако бил застанал тук преди 10-15 години и бях казал всичко това, всички щяхте да мислите, че трябва да бъде съден".

"Той се сравнява с Навални и казва, че тъй като страната ни се е превърнала в комунистическа, той е бил преследван, както е бил преследван и Навални. Откъде, по дяволите, идва това", казал Байдън, според репортери в залата. "Ако бях застанал тук преди 10-15 години и бях казал всичко това, всички щяхте да мислите, че трябва да бъда осъден. ... Това е смайващо."

Путин продължава да предпочита Байдън за президент на САЩ

Путин продължава да предпочита Байдън за президент на САЩ

Той нарече думите на Байдън за него - "луд кучи син" - адекватна реакция

В рязък контраст с Байдън и други западни лидери, Тръмп, кандидатът за президент на Републиканската партия през 2024 г., все още не е осъдил Русия или Путин за смъртта на Навални.