Основателят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Алексей Навални опроверга, че е задържан. По-рано бе съобщено, че опозиционният руски политик е арестуван от сътрудници на правоохранителните органи, които са отишли да го обискират. След това от Федералната служба на съдебните пристави (ФССП) заявиха, че обискът е в рамките на наказателно дело, без да уточняват какво именно, пише "Комерсант".

"Управлението на ФССП на Русия в Москва в рамките на разследване на наказателно дело проведе следствени действия във Фонда за борба с корупцията. При проведените следствени действия няма арест", съобщиха пред ТАСС от Федералната служба на съдебните пристави. 

Обискират офиси на движението на опозиционера Навални

Обискират офиси на движението на опозиционера Навални

От следствието обявиха, че акциите са свързани с подозрение във финансови престъпления

В туитър самият Навални опроверга, че е арестуван. "Последни новини: няма арест. Просто силите (на реда - б.р.) ме извлякоха от офиса (за нещо си).

Коридорите, където са офисите на Фонда за борба с корупцията (ФБК) и @navalnylive, са блокирани от черни шапки. Всички предмети се изземат. Издадена е забрана, очевидно за това, че сега трябва да съм в ефир", написа в Twitter самият Навални. 

Действията на силоваците са свързани не с дела за пране на пари, както бе съобщено по-рано, а с отказ на Фонда за борба с корупцията да свали от Youtube филма "Он вам не Димон". 

Навални: Прокуратурата иска да ми вземе жилището

Навални: Прокуратурата иска да ми вземе жилището

Националната гвардия на Русия, която следи за реда по време на политически демонстрации, иска Навални и други да платят 4 милиона рубли

За това разказа началник-щаба на Навални Леонид Волков. "Уточнявам: тези нелепи хора с есесовски каски - това са спецназовете на ФССП. А не Следствения комитет. И не "делото на Фонда за борба с корупцията", а "дело за несваляне на Димон", написа той в Twitter.

Филмът "Он вам не Димон" за премиера на Русия Дмитрий Медведен бе публикуван от Фонда за борба с корупцията през 2017 г. По-късно съдът задължи ФБК да го свали от своя сайт. 

Навални обвини Кремъл в истерия с масовите набези срещу опозицията

Навални обвини Кремъл в истерия с масовите набези срещу опозицията

Заради резултатите от местните избори, "Путин се разстрои и тропа с крака"

Припомняме, есента в щаба на Фонда за борба с корупцията в десетте региона имаше обиски и бе иззета техниката във връзка с делото за пране на пари, образувано от Следствения комитет на Русия на 3 август.

Също преминалите в Москва след това летни акции на протест за нейните организатори, членове на ФБК, бяха подадени няколко административни иска от московска компания за обезщетение за материални щети. Общата сума на исковете е няколко милиона рубли. През октомври министерството на правосъдието определи Фонда за борба с корупцията (ФБК) за чуждестранен агент

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Очакват ги редовни доклади за източници на финансиране, цели и ръководители