Руски следователи нахлуха в офиси на движението на опозиционера Алексей Навални в цялата страна в опит увеличаване на натиска върху опозицията, информира АФП.

От следствието обявиха, че акциите са свързани с подозрение във финансови престъпления. През миналия месец властите проведоха подобни претърсвания, а преди по-малко от седмица фондацията за борба с корупцията на Навални беше обявена за "чуждестранен агент".

Навални: Прокуратурата иска да ми вземе жилището

Навални: Прокуратурата иска да ми вземе жилището

Националната гвардия на Русия, която следи за реда по време на политически демонстрации, иска Навални и други да платят 4 милиона рубли

Според опозицията властите се опитват да ги сплашат след летните протести и загубата на съюзниците на Кремъл на местните избори в Москва през септември.

Силно представяне на опозицията на изборите в Москва

Силно представяне на опозицията на изборите в Москва

Подкрепените от Навални са спечелили почти половината от вота

Следственият комитет на Русия обяви в съобщение, че претърсват офиси на фондацията на Навални в 30 руски региона, както и жилищата на регионалните служители на организацията. Комитетът многократно обвинява фондацията на Навални във финансови престъпления, включително пране на пари и приемане на нелегални дарения.

Навални, чиято група често публикува резултати от разследване на висши политици, написа в "Туитър", че акциите са започнали в 06,00 часа.

Правоприлагащата система на Русия прибягва до всички мерки, за да защити корумпираните официална лица и тези, които вземат подкупи, обяви Навални.

Служители на фондацията заявиха, че офисите на организацията в Москва също са претърсвани.

През август руското следствие започна разследване на фондацията за пране на пари, обвинявайки я във вземане на пари, които са придобити нелегално.

Миналия месец следователи нахлуха в десетки регионални офиса на Навални, както и в жилищата на негови поддръжници след масови протести на опозицията в Москва това лято.