Руският опозиционен политик Алексей Навални потвърди в сряда, че е преместен в друг затвор и е под карантина.

Навални написа в Telegram, че е преместен в затвора с максимална сигурност ИК-6 във Владимирското село Мелехово, на около 250 километра източно от Москва.

Навални, най-решителният политически враг на руския президент Владимир Путин, преди това беше задържан в наказателната колония ИК-2 във Владимирска област. Заведението в град Покров се откроява със своя особен строг режим за затворници. ИК-6 се намира на около 150 километра източно от него.

"Моето космическо пътуване продължава, написа Навални в сряда. — Преместих се от кораб на кораб.

Алексей Навални е преместен на неизвестно място

Алексей Навални е преместен на неизвестно място

Никой от сподвижниците на руския опозиционер не знае къде е

Той каза, че е затворен в "строг режим" и в карантина, но не каза защо и какви са условията му.

Припомняме, че властите вече потвърдиха новината за преместването му. Във вторник това направи председателят на обществената наблюдателна комисия в региона Сергей Яжан. По-рано близките му заявиха, че нямат информация за неговото местонахождение.

Людмила Романова, комисар по правата на човека във Владимирска област, каза за ТАСС във вторник, че колонията е в добро състояние.

Навални, който беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

Стана ясно къде е затворен Навални

Стана ясно къде е затворен Навални

Той е преместен в колония със строг режим

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".