Стотици бяха евакуирани за една нощ, а много други са изправени пред риска да изоставят принудително домовете си в региона Кентърбъри в Нова Зеландия, след като проливните дъждове предизвикаха наводнение. Живеещите в най-малко 300 сгради в Кентърбъри бяха евакуирани за една нощ, когато нивата на водата се повишиха в реките в региона в резултат на "невиждан потоп от 100 години", съобщават местните медии в понеделник. В региона бе обявено извънредно положение, предаде "Ройтерс"

Няколко магистрали, училища и офиси бяха затворени, а армията на Нова Зеландия разположи хеликоптери, за да спаси хора, заседнали при наводнения в района на Ашбъртън. Кметът Нийл Браун каза, че половината от Ашбъртън ще трябва да бъде евакуирана, ако наводненията не бъдат овладени.

Новозеландската MetService издаде предупреждение за червен код в неделя за проливен дъжд за Кентърбъри.

Правителството обяви 72 500 долара за подпомагане на кметовете в общности в Кентърбъри, засегнати от наводнението, заяви Крис Фаафои, и.д. "Въпреки че е още много рано да се знае пълната стойност на щетите, очакваме тя да бъде значителна и този първоначален принос ще помогне на тези общности да започнат да се изправят на краката си", каза Фаафой.