Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания излязоха със съвместно изявление, изразявайки "дълбока тревога" по повод изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за намерението му да анексира долината на река Йордан в окупирания Западен бряг, съобщават израелските медии.

"Ние сме дълбоко загрижени относно обявлението за евентуално анексиране на райони в Западния бряг, особено в долината на река Йордан и северната част на Мъртво море", се изтъква в изявлението.

Русия и ООН разкритикуваха плана на Нетаняху да анексира долината на Йордан

Русия и ООН разкритикуваха плана на Нетаняху да анексира долината на Йордан

Палестинците се заклеват никога да не се откажат от земята си

"Това, ако бъде приложено, би представлявало сериозно нарушение на международното право. Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство ще продължат да призовават всички страни да се въздържат от действия в противоречие с международното право, които биха попречили на жизнеспособността на решението за две държави, основано на границите от 1967 г., и затрудняват постигането на справедлив и траен мир", се допълва в позицията.

В изявлението се подчертава, че петте страни "са наясно с правото на Израел за сигурност и категорично осъждат последните атаки срещу Израел от Газа".

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

"Политиката на изграждане и разширяване на селища ... е незаконна според международното право"

Интересното е, че изявлението идва от името на петте най-големи държави в Европейския съюз, а не от целия 28-членен ЕС. Въпреки че не излезе с официална осъдителна позиция, говорителят на Европейската комисия беше цитиран тази седмица да казва, че ЕС "няма да признае никакви промени в границите отпреди 1967 г., включително по отношение на Йерусалим, различни от договорените между страните".

"Политиката на изграждане и разширяване на селища, включително в Източен Йерусалим, е незаконна съгласно международното право и нейното продължаване и действия предприети в този контекст, подкопават жизнеспособността на решението за две държави и перспективите за траен мир", изтъкна говорителят на ЕК.

Израелски дипломатически служител коментира, че като цяло реакциите по целия свят на обявлението на Нетаняху са по-скоро приглушени, приписвайки това отчасти на факта, че това стана седмица преди парламентарните избори и се разглежда като цяло като предизборно обещание на Нетаняху.

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Турският външен министър Чавушоглу определи обещанията на Нетаняху за "расистки"