Русия разкритикува обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира част от окупирания Западен бряг, ако бъде преизбран, като заяви, че това може рязко да засили регионалното напрежение, докато Владимир Путин се подготвя да се срещне с израелския премиер, съобщава "Ройтерс".

Руското външно министерство отбелязва и "силно отрицателната реакция на арабския свят" срещу плановете на Нетаняху.

"Споделяме загриженост относно подобни планове от израелското ръководство, чието изпълнение може рязко да ескалира напрежението в региона, да подкопае надеждата за установяване на дългоочакван мир между Израел и неговите арабски съседи".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изразява загриженост към плана на Нетаняху за анексиране.

"Такива стъпки, ако бъдат приложени, биха представлявали сериозно нарушение на международното право", коментира той в изявление.

"Те биха били пагубни за потенциала за възобновяване на преговорите и регионалния мир, като същевременно сериозно биха подкопали жизнеспособността на решението за две държави".

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

"Политиката на изграждане и разширяване на селища ... е незаконна според международното право"

Палестинците често наричат ​​долината на Йордан "житница". В речта си във вторник Нетаняху я определи като източната граница на Израел с Йордания.

"Дори основните конкуренти на Нетаняху смятат, че всяко палестинско образувание, което е създадено на Западния бряг, трябва да бъде изцяло обкръжено от Израел, без да има граница с Йордания", коментира Нейтън Трал, анализатор на Международната кризисна група. "Планът за анексиране не трябва да се отхвърля като изборен. Ако бъде избран повторно, Нетаняху ще бъде под огромен натиск да го приложи. "

Долината, която е 2400 квадратни километра, представлява близо 30% от Западния бряг, има десетки палестински ферми, както и открити площи, които Палестинската администрация се стреми да разработи за проекти за слънчева енергия и индустриални зони.

В района има около 30 главно селскостопански селища, заедно с 18 по-малки израелски аванпостове.

"Не е възможно да има палестинска държава без долината на Йордания", обяснява главният палестински преговарящ Саеб Ерекат пред "Ройтерс в интервю от неговия офис в Йерихон.

"Просперитет може да има (само) ако можем да контролираме природните си ресурси, бреговете си на Мъртво море, бреговете си на Средиземно море, нашата вода, нашата земя."

Ерекат допълва, че палестинците биха приветствали "присъствие на трети страни" като НАТО или Европейския съюз, но каза: "Израелско военно или цивилно присъствие в държавата Палестина не е добре дошло. Защото това няма да доведе до мир. "

"Не постигнахме ера на мир. Водихме три войни. Няма да допуснем това да се случи от изток", коментира Доре Голд, довереник на Нетаняху, който ръководи мозъчния тръст на Йерусалимския център за обществени въпроси.

"Хамас" също са срещу анекс на Йордан

"Хамас" също са срещу анекс на Йордан

Ще се борят срещу Нетаняху

Палестинците се заклеват никога да не се откажат от земята си. "Ние казваме на Нетаняху и който го следва, няма да разрушите волята на палестинците, никога няма да пречупите нашата воля, никога, никога", коментира Хасан Ал-Абеди, 55-годишен фермер, който живее в Джифтлик.

"Земята е на нашите родители и баби и дядовци. Ще я отстояваме, независимо какво ще ни коства това."

На фона на пустинната планинска верига на Йордания на изток, палестинските фермери отглеждат своите култури и се тревожат за бъдещето си в район, където град Йерихон и река Йордан напомнят за библейско минало.

"Това не е земята на Нетаняху", каза Исмаил Хасан, 75-годишен палестинец от село Збейдат. "Дали Нетаняху успее или не (на изборите) няма да го приемем. Тази земя на Палестина, на палестинците."

В Израел, превзел Западния бряг през войната от 1967 г., плановете на Нетаняху се възприема като предложение за извличане на подкрепа от крайно десните съперници на изборите, които се застъпват за анексиране на еврейски селища, и от лявоцентристки център, който в продължение на десетилетия твърди, че Йорданската долина трябва да се вземе от съображения за сигурност.

Превземането на долината на Йордан на практика би поставило Израел в позицията да обкръжи всяко възникнало палестинско политическо образувание.

Белият дом е информиран предварително за обявяването на анексията във вторник, коментира Нетаняху. Представител на САЩ потвърди, че Вашингтон е уведомен, но заяви, че обявлението не е координирано.

Решението на Нетаняху да даде това обещание показва, че той не се притеснява от администрацията на Тръмп, която има силна про-израелската политика.

Очаква се администрацията на Тръмп да стартира дълго отлагания си мирен план след изборите в Израел и все още не е ясно дали предложението ще се придържа към предишната подкрепа на САЩ за създаването на палестинска държава заедно със сигурен Израел.

Стартирането на плана е малко вероятно да бъде засегнато, дори ако Нетаняху продължи с плана си за анексиране на долината на Йордания след изборите, коментира американски служител.

От ръкавите на Нетаняху зайците излизат с гарнитура

От ръкавите на Нетаняху зайците излизат с гарнитура

Да поберат в ръкава си заек, който да стоварят на вниманието на публиката в пиковия момент, могат и други хора. Но Биби Нетаняху е единственият магьосник, в чийто ръкав, оказва се, има място и за цяла долина!