Халед Машаал, един от лидерите на радикалната палестинска организация "Хамас", заяви в сряда, че палестинските арабски организации ще се борят, за да осуетят плана на израелския премиер Бенямин Нетаняху за анекс в долината на Йордан, съобщиха израелски медии.

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

ЕС предупреди Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

"Политиката на изграждане и разширяване на селища ... е незаконна според международното право"

Нетаняху иска да използва земята на Палестина, кръвта на палестинския народ и светите места за предизборната си кампания и това е в следствие на арабската слабост", каза Машаал в Катар.

Борбата беше и ще продължи да бъде наш път и стратегия и никога няма да се отклони от нея, но ще се придържаме към този път, за да се противопоставим на плановете на окупацията и да ги осуетим", каза Машаал.

Нетаняху каза във вторник вечерта, че ако бъде преизбран, той ще приложи суверенитет над долината на Йордания и Мъртво море.

Сирия осъжда експанзионизма на Израел в долината на река Йордан

Сирия осъжда експанзионизма на Израел в долината на река Йордан

Критикувани са и неназованите арабски държави, че се стремят да нормализират отношенията си с Израел

Председателят на Палестинската автономия (ПА) Махмуд Абас заплаши, че ще прекрати всички споразумения с Израел, ако Нетаняху изпълни плана.

Действията на Нетаняху вече бяха беше осъдени от ЕС, Сирия и арабските страни като "нова израелска агресия".

Израел окупира Западния бряг през войната от 1967 г. с ход, никога не признат от международната общност. Освен това Израел завзе и по-късно анексира част от Голанските възвишения от Сирия, като двете страни остават технически във война.

Долината на река Йордан представлява около една трета от Западния бряг, а израелските десни политици отдавна разглеждат стратегическата зона като част от територията, от която никога не биха се оттеглили, виждайки я като източната граница на страната.

Съгласно международното право израелските селища на Западния бряг се считат за незаконни, тъй като са изградени на земя, която палестинците виждат като част от своята бъдеща държава.

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Арабската лига заклейми плана на Израел за анексиране на долината на Йордан

Турският външен министър Чавушоглу определи обещанията на Нетаняху за "расистки"

Нетаняху заяви, че плановете му за анексиране няма да включват палестински градове, като Йерихон, въпреки че ще бъде обграден от територията на Израел.